Näin rauhoitat hampaita saavan vauvan: Vinkkejä ja apukeinoja

Näin rauhoitat hampaita saavan vauvan: Vinkkejä ja apukeinoja

Hampaiden puhkeaminen voi olla epämukava prosessi, ja monet vanhemmat kaipaavat neuvoja vauvan olon helpottamiseksi tässä vaiheessa. Onneksi on olemassa monia kotikonsteja, joiden avulla voi rauhoitella vauvaa, jolle puhkeaa hampaita. Lue lisää, niin saat vinkkejä vauvan rauhoittamiseen, mitä kannattaa välttää ja miten vauvan uusia hampaita hoidetaan!

10 vinkkiä hampaita saavan vauvan rauhoitteluun

Hampaiden puhkeaminen on luonnollinen prosessi, jonka jokainen vauva kokee. Joskus siihen voi liittyä epämukavia oireita, kuten

  • lievä ärtyneisyys

  • itkuisuus

  • lievä kuume

  • runsas kuolaaminen

  • halu pureskella kovia esineitä

  • turvonneet ja arat ikenet.

Miten hampaita saavan vauvan oloa voi siis helpottaa ja samalla lievittää kipua? Seuraavassa on yhdeksän parasta vinkkiämme vauvan olon helpottamiseen ja oireiden hoitamiseen kotona terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita noudattaen.

1. Viileä hedelmävälipala

Kun vauva on tottunut kiinteisiin ruokiin eli tyypillisesti noin 6 kuukauden iässä, voit rauhoittaa kipeitä ikeniä viileällä banaanisoseella, omenasoseella, mansikoilla, melonilla tai muilla pehmeillä hedelmillä.

2. Viileä pesulappu

Tämä on yksi helpoimmista keinoista helpottaa hampaita saavan vauvan oloa. Kastele puhdas pikkupyyhe, väännä siitä enimmät vedet pois ja laita se jääkaappiin puhtaalle pinnalle. Kun pyyhe on viilentynyt, taittele se ja anna vauvalle pureskeltavaksi, mikä voi auttaa lievittämään ikenien kipua.

Vinkki Älä jätä lasta pureskelemaan pyyhettä valvomatta, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

3. Viileä metallilusikka

Mikä rauhoittaa ikeniä ja löytyy joka kodista? Lusikka! Ota pieni metallilusikka keittiön laatikosta ja laita se jääkaappiin. Kun lusikka on viilentynyt, hiero kuperaa puolta varovasti vauvan ikeniä vasten.

4. Viileä, geelitön purulelu

Jos olet lukenut tähän saakka, olet ehkä huomannut trendin: kylmät asiat. Lapsen ikenien rauhoittaminen kylmällä (mutta ei jäädytetyllä) esineellä on yksi parhaista keinoista hampaiden puhkeamiseen liittyvien oireiden lievittämiseen.

Jos vauvallasi on kuminen luottopurulelu, voit laittaa sen jääkaappiin. Jäähdytä lelu ja anna se vauvalle. Muista pitää purulelu puhtaana.

Vinkki Valitse purulelu, josta vauvan on helppo pitää kiinni. Vältä puusta tai kovasta muovista valmistettuja puruleluja sekä geelitäytteisiä leluja, sillä ne voivat rikkoutua tai jäätyä jäähdytyksen aikana.

5. Ikenien hieronta

Yksi parhaista ikenien rauhoituskeinoista on hellävarainen hieronta. Pese kätesi ja hiero sormella vauvan ikeniä hellävaraisesti pyörivin liikkein. Vauvasi saattaa alkaa vaistomaisesti imeä tai pureskella sormiasi, ja sekin on ok!

6. Lämmin kylpy

Joskus hampaita saavaa vauvaa on rauhoiteltava muutenkin kuin ikeniin keskittymällä. Laita vauvalle lämmin ja rentouttava kylpy. Se voi rauhoittaa kehoa ja viedä huomion pois epämukavuuden tunteesta suussa.

7. Kuolan pyyhkiminen

Yksi hampaiden puhkeamisen selvimmistä merkeistä on kuolaaminen, joka voi aiheuttaa ihottumaa. Suojaa vauvan ihoa ja vaatteita pehmeillä kaulalapuilla, joilla voit pyyhkiä leukaa ja pitää kasvot puhtaina ja kuivina!

8. Helliminen

Sylittele ja helli vauvaasi runsain mitoin. Helliminen voi joskus rauhoittaa parhaiten hampaita saavan vauvan. Istu mukavaan tuoliin ja keinuttele vauvaa hellästi. Mukava sylittely ja helliminen antavat molemmille myös kaivattua lepoa.

9. Lääke vauvan hampaiden puhkeamisesta johtuvaan kipuun

Jos tuntuu siltä, että mikään edellä mainituista ei helpota vauvasi oloa, kysy terveydenhuollon ammattilaiselta kipulääkkeistä tai vauvan hampaiden puhkeamiseen tarkoitetuista lääkkeistä. Jotkut vanhemmat miettivät, voiko hampaiden puhkeamiseen liittyvää kipua lievittää lääkkeillä, kuten vauvalle sopivalla parasetamolilla. Tätä kannattaa ehdottomasti kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta, joka voi suositella parasta reseptivapaata lääkettä ja varmistaa oikean annostelun.

BONUS: Miten hampaita saavaa vauvaa voi rauhoitella yöllä

Hampaiden puhkeamiseen liittyvä kipu voi iskeä milloin tahansa, myös yöllä, kun vauva nukkuu. Jos hampaita saava vauva heräilee yöllä, tarvitaan keinoja lievittää kipua ja jatkaa unia. Vaikka yöllisten kipujen lievittämiseen ei ole varsinaisesti erilaisia keinoja kuin ienten rauhoittamiseen päivällä, jotkin yllä mainituista vinkeistä toimivat hyvin osana vauvan nukkumaanmenorutiinia. Näitä kannattaa kokeilla:

  • Kylpy ennen nukkumaanmenoa Lämmin ja rentouttava kylpy voi auttaa lasta rauhoittumaan ja nukahtamaan etenkin silloin, kun hampaiden puhkeaminen aiheuttaa epämukavaa tunnetta.

  • Iltahellittelyt Sylittele ja keinuttele vauvaa ennen kuin laitat hänet yöksi makuulle. Tämä rauhoittaa vauvaa ajankohdasta riippumatta, mutta voi olla erityisen hyödyllistä nukkumaanmenoaikaan, kun valmistaudutaan unille ja pyritään lievittämään oloa.

  • Hierominen Kun lapsi alkaa olla unelias, hiero ikeniä puhtailla sormilla. Vauva saattaa jopa nukahtaa sen aikana.

  • Viileä pesulappu Anna vauvan imeskellä viileää, puhdasta pikkupyyhettä. Rauhoittava vaikutus voi auttaa lievittämään epämukavuutta unille mennessä.

Puhkeavien hampaiden kivunlievitys: Mitä kannattaa välttää

Hampaita saavan vauvan rauhoitteluun löytyy helposti paljon neuvoja, mutta muista, että ne kaikki eivät ole hyväksi vauvalle. Parhaat keinot rauhoittavat hampaita saavan vauvan ikeniä ja ovat turvallisia. Siksi on parasta välttää seuraavia:

  • Jäädytetyt esineet. On houkuttelevaa laittaa vauvan purulelu pakastimeen tai helpottaa kipua pakastetuilla herkuilla. Pakastekylmistä asioista on kuitenkin yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä ne ovat liian kovia ja kylmiä lapsen herkille ikenille.

  • Vauvan purukorut Asiantuntijat eivät suosittele pureskeltavien kaulakorujen, rannekorujen tai muiden korujen käyttöä, sillä pienet osat voivat irrota ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Purukorut voivat aiheuttaa myös suuvammoja tai tulehduksia ja harvinaisissa tapauksissa kuristumisen.

  • Kovat purulelut Terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat myös välttämään kovia puusta, metallista tai muovista valmistettuja puruleluja. Käytä sen sijaan kumisia puruleluja, jotka ovat hellävaraisia vauvan ikenille.

  • Tietyt lääkkeet vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyvään kipuun Paras lääke hampaiden puhkeamiseen on se, mitä terveydenhuollon ammattilainen suosittelee vauvallesi. Monet vauvoille tarkoitetut geelit ja voiteet voivat joko huuhtoutua lapsen suusta ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa tai ovat haitallisia nieltyinä suurina määrinä. Esimerkiksi bentsokaiinia tai lidokaiinia sisältävät lääkkeet voivat olla jopa hengenvaarallisia.

  • Homeopaattiset ja reseptivapaat lääkkeet puhkeavien hampaiden kivunlievitykseen Noudata aina terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita, kun käytät vauvalla hammasgeelejä, voiteita, tabletteja tai muita lääkkeitä. Jotkin yleiset ainesosat, kuten belladonna, on yhdistetty terveysongelmiin, kuten kouristuksiin.

Yhteenveto

Hampaiden puhkeaminen on luonnollinen prosessi, mutta se ei ole aina hauskaa vauvalle! Toivottavasti saat tästä artikkelista tarpeellista tietoa ja hyödyllisiä tekniikoita hampaita saavan vauvan rauhoittamiseen, kuten

  • ikenien hieronta

  • viileä hedelmävälipala

  • jäähdytetty kuminen purulelu

  • viileä pikkupyyhe

  • viileä metallilusikka

  • lämmin, rauhoittava kylpy

  • paljon sylittelyä

  • kuolan kuivaaminen

  • lääkkeet vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyvään kipuun (terveydenhuollon ammattilaisen neuvomat).

Muista, että kivun lievittäminen ja vauvan olon helpottaminen ovat vain osa hampaiden puhkeamisprosessia. Kun lapsi alkaa saada hampaita, on aika aloittaa niiden harjaaminen! Vältä reikiintymistä harjaamalla hampaat syönnin jälkeen, välttämällä vauvan nukuttamista tuttipullon kanssa ja ottamalla käyttöön hammashygieniarutiinit lapsen kasvaessa.

Jos vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyy kuumeilua tai ripulia, syynä on todennäköisesti jokin muu kuin uudet hampaat. Jos tällaisia oireita esiintyy tai jos hampaiden puhkeaminen heikentää vauvan ruokahalua, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita vauvasi hampaiden puhkeamiseen liittyen, muista, että terveydenhuolto on aina valmis auttamaan.

Hampaiden puhkeamiseen liittyvän kivun lievittäminen on varmasti nyt mielessäsi etusijalla, mutta siihen on keinoja ja pian lapsesi voi väläyttää sinulle hienon hymyn uusilla hampaillaan!

Evästesuostumus