Vastasyntyneen tarkistuslista – Ehdottomat perustarvikkeet ja muutama ekstra

Vastasyntyneen tarkistuslista – Ehdottomat perustarvikkeet ja muutama ekstra

Vauvan syntymän lähestyessä on paljon tehtävää, ja kaiken vastasyntyneelle tarpeellisen kokoaminen voi olla hankalaa. Tässä vastasyntyneen tarkistuslistassa on kaikki, mitä tarvitset vauvallesi ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, sekä muutamia juttuja, jotka voivat olla kivoja. Luettelossa on mainittu vaatteet sekä tarvikkeita lastenhuoneeseen, ruokintaan, vaipanvaihtoon ja kylpyhetkiin sekä hyödyllisiä varusteita ulos lähdettäessä. Näiden tarvikkeiden avulla tunnet olevasi paremmin valmistautunut päivään, jolloin saatte tuoda vauvan kotiin.

Lastenhuoneen tarvikkeet

Monille (jos ei useimmille) tuleville vanhemmille lastenhuoneesta tulee talon tärkein huone! Jos olet nauttinut pesänrakennuksesta, mutta et ole varma, onko sinulla kaikki tarvittava, tutustu lastenhuoneen tarkistuslistaan, jonka tarvikkeita saatat tarvita vauvan saapuessa:

  • Sänky. Vastasyntyneen olennaisissa tarvikkeissa sänky on luettelon kärjessä. Vauvasi tarvitsee turvallisen sängyn, sillä hän nukkuu vähintään 16 tuntia päivässä ensimmäisinä päivinä ja viikkoina! Sänky voi olla hintava, mutta saat sille monia vuosia lisää käyttöikää, jos valitset mallin, joka muuntuu taaperovuoteeksi ja sitten sohvaksi. Joistakin malleista voi myöhemmin saada jopa täysikokoisen sängyn! Uuden sängyn hankkiminen on turvallisinta, sillä silloin tiedät, että vauvasi sänky täyttää kaikki uusimmat turvallisuusstandardit.

  • Patja. Yksi vastasyntyneen tärkeimmistä tuotteista on napakka patja, joka on kooltaan juuri sopiva ostamaasi sänkyyn. Tämä on turvallisin alusta nukkumiseen.

  • Vuodevaatteet Vuodevaatteita ei tarvita paljoa – vain patjan kosteussuoja (hengittävä) ja useampi patjaan sopiva aluslakana. Kun vauvan pinnasängyssä ei ole muita varusteita (muita vuodevaatteita, kuten peittoja, pussilakanoita, tyynyjä ja pehmusteita tai leluja), se auttaa pienentämään tukehtumisen ja kätkytkuoleman riskiä.

  • Ensisänky. Vaikka tämä tuote on valinnainen, lisäsimme sen vastasyntyneen tarvikkeisiin, koska jotkut vanhemmat käyttävät mieluiten ensisänkyä ensimmäisten viikkojen aikana. Ensisängyt ovat pieniä ja kannettavia. Ne vievät vähemmän tilaa kuin pinnasänky ja niitä on helppo siirtää huoneesta toiseen. Tietenkin pikkuinen tarvitsee lopulta myös pinnasängyn.

  • Yövalo. Kiität meitä vielä siitä, että tämä tarvike on lisätty vastasyntyneiden perustarvikkeisiin! Yövalo on todellinen välttämättömyys, kun nouset keskellä yötä syöttämään vauvaasi. Sen avulla näet, mihin olet menossa ja mitä olet tekemässä ilman kirkkaita valoja. Kun vauva kasvaa, yövalo saattaa myös rauhoittaa, kun hän herää keskellä yötä.

  • Musiikkisoitin tai valkoista kohinaa. Valkoinen kohina tai rauhallinen musiikki voivat rauhoittaa vastasyntynyttä tai jopa auttaa häntä nukahtamaan.

  • Paikka vaatteille. Tarvitset paikan vastasyntyneen vaatteiden säilyttämiseen, vaikka niitä olisikin vain pieni määrä. Joskus hoitopöydän laatikot tai hyllyt voivat riittää säilytystilaksi. Voit käyttää vaatteiden järjestämiseen myös koreja tai laatikoita. Myös lipasto tai vaatekaappi ovat hyviä vaihtoehtoja.

  • Säädettävä tuoli tai keinutuoli. Mukava tuoli vauvan huoneessa on täydellinen paikka imettämiseen, iltasadun lukemiseen ja sylittelylle ennen nukkumaanmenoa. Se voi tehdä yösyötöstä sujuvampaa, ja keinuva liike voi rauhoittaa sinua ja vastasyntynyttäsi.

  • Tutit. Tutin imeminen voi rauhoittaa vastasyntynyttä, joten tämä voi olla välttämätön tuote. Muista, että tuteilla on tapana kadota, joten saatat haluta pitää muutaman varatutin käden ulottuvilla! Tutteja on saatavana eri kokoisina – tarkista valmistajan ohjeet ja varmista, että kyseessä on vastasyntyneelle sopiva tutti.

  • Lelukori. Vaikka lelukori ei ehkä ole itsessään välttämätön, vastasyntyneen vauvan leluille on kätevää olla oma paikka. Leluja voi säilyttää myös hyllyllä.

  • Mobile. Värikäs mobile (joka ripustetaan turvallisesti korkealle vauvan ulottumattomiin) viihdyttää vauvaa. Eri muotoja ja kirkkaita värejä (erityisesti punaista, koska se on ensimmäisiä värejä, jotka vauva näkee) sisältävä mobile on hyvä vaihtoehto.

Leikkitarvikkeet

Vastasyntyneen tarvikeluettelo ei olisi täydellinen ilman leluja ja vauvan leikkitarvikkeita. Tässä on muutamia leikkitarvikkeita, joita voit ostaa vauvallesi tai laittaa toivelistalle:

  • Vauvakeinu. Keinuva tai värisevä keinu rauhoittaa lasta. Toisin kuin sitteri, keinu liikkuu yleensä ilman vauvan omaan liikettä. Voit valita keinu- tai värinäasetuksen. Muista, että keinuissa on pienin ja suurin sallittu paino, joten varmista, että valitset vastasyntyneen kokoon sopivan keinun. Keinuissa on yleensä pään yläpuolella roikkuvia leluja, ja osa niistä jopa soittaa ääniä tai musiikkia.

  • Sitteri. Sitteri muistuttaa vauvan keinua, mutta sen voimanlähteenä on vauvan jalkojen liikkeet. Sitteri voi olla erittäin tärkeä tuote vanhempien kannalta, sillä sen avulla voi helposti hoitaa askareita lähellä ja olla varma siitä, että vauvasi on turvassa ja viihtyy. Sittereillä on pienin ja suurin sallittu painoraja, joten tutustu valmistajan ohjeisiin ennen tuotteen ostamista.

  • Leikkikehä. Leikkikehä voi tarjota vauvalle turvallisen ja suljetun paikan torkkua tai leikkiä, kun teet askareita lähellä. Kannettavaa leikkikehää on myös kätevä siirtää eri puolille kotia sen mukaan, missä huoneessa ollaan.

  • Lelut. Vastasyntyneet ja hyvin pienet vauvat eivät vielä kaipaa kovin monta lelua, ja parhaita ovat yksinkertaiset helistimet ja kirjat joissa on suurikontrastisia kuvioita. Hieman myöhemmin ääntelevät pehmolelut, pinottavat lelut, työnnettävät ja vedettävät lelut sekä puuhalelut, joissa on paljon innostavia ominaisuuksia, voivat olla hyviä valintoja viihdyttämään vauvaa ja tukemaan kehitystä. Kaikki vauvan lelut on tärkeä tarkistaa sen varalta, ettei niissä ole pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

  • Leikkimatto. Vauvoille on hyötyä vatsallaan makailusta joka päivä. Voit asettaa lattialle ohuen ja pehmeän leikkimaton, jonka päällä vauva voi leikkiä muutaman minuutin vatsallaan pari kertaa päivässä. Tarkkaile aina vatsallaan olevaa vauvaa.

Syöttämisen tarkistuslista

Vauvan syöttäminen on tärkeä osa vanhemmuutta, ja vastasyntyneen tarkistuslistassamme on monia asioita, jotka voivat tehdä siitä sujuvampaa. Huomioi seuraavat seikat vauvan syöttämisen aikana:

  • Harsoliina. Se on suunniteltu suojaamaan vaatteitasi röyhtäyttämisen aikana, jos vauvasi puklaa hieman (tai paljon!). Tähän voit käyttää myös ohutta peittoa, mutta harsoliina on kevyempi ja helpompi hallita.

  • Imetysliina. Imetysliina suojaa sinua ja vauvaasi imetyksen aikana. Yleensä siinä on nauhat, jotka voit solmia niskan taakse pitämään liinan paikallaan. Imetysliinana voi käyttää myös ohutta peittoa, mutta se liukuu helpommin pois paikaltaan, koska siinä ei ole nauhoja.

  • Ohut peitto. Ohuita peittoja myydään monesti vähintään kahden kappaleen pakkauksissa. Ne ovat vauvan tarkistuslistalla, koska ne ovat niin monikäyttöisiä. Peittoja voi käyttää imetysliinoina ja harsoliinoina, ja niitä voi käyttää myös vauvan peittona.

  • Imetystyyny. Jos haluat lisämukavuutta sekä sinulle että vauvalle, harkitse U:n muotoista imetystyynyä. Kiinteä tyyny tukee vauvaa, eikä vauvan koko paino lepää käsivartesi päällä.

  • Kaulalaput. Kaulalaput ovat ehdottomasti välttämättömiä, sillä ne auttavat suojaamaan vauvan vaatteita maidolta, korvikkeelta ja kuolalta.

  • Pullot ja tutit. Suunnitteletpa imetystä tai pulloruokintaa vastasyntyneelle, tuttipullot ovat välttämättömiä vastasyntyneen tarkistuslistalla. Valittavana on lasi- ja muovivaihtoehtoja. Joissakin muovipulloissa on lisäosa, joka vähentää vastasyntyneen nielemän ilman määrää. Ota pullon valinnassa huomioon tutin muoto ja koko. Saatat joutua kokeilemaan muutamaa erilaista tuttia, ennen kuin löydät vastasyntyneelle sopivan.

  • Rintapumppu. Voit käyttää rintamaidon lypsämiseen tarvittaessa käsikäyttöistä tai sähkö- tai akkukäyttöistä pumppua, kun esimerkiksi palaat töihin tai olet pidemmän aikaa poissa vastasyntyneen luota. Joillakin malleilla voi pumpata kumpaakin rintaa samanaikaisesti.

  • Äidinmaidonkorvike. Terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa valitsemaan sopivan erityyppisistä ja -merkkisistä äidinmaidonkorvikkeista.

  • Pullonlämmitin. Pumpattua rintamaitoa tai korviketta voi olla hankala lämmittää turvallisesti. Pullonlämmitin voi säästää aikaa ja on todellinen perustarvike, sillä se auttaa varmistamaan maidon tasaisen lämpenemisen.

  • Maidon säilytyspussit. Pusseissa on helppo säilyttää rintamaitoa pienessä tilassa. Pussit ovat yleensä kertakäyttöisiä, ja voit säilyttää niissä maitoa joutumatta käyttämään pulloja maidon säilytykseen. Lisäksi pussiin voi yleensä pumpata maitoa suoraan.

  • Pulloharja. Pulloharja auttaa puhdistamaan pullon sisäpuolen perusteellisesti.

  • Pullojen sterilointilaite. Sterilointilaitteella pidät pullot ja tutit hygieenisen puhtaina, mutta niiden perusteellinen peseminen käsin tai astianpesukoneessa toimii yhtä hyvin. Joissakin sterilointilaitteissa on myös pullonlämmitin.

  • Pullonkuivausteline. Tämä ei ole välttämätön tuote, mutta siitä voi olla hyötyä, jos haluat vauvan tuttipullojen kuivaamiseen oman paikan, etenkin kun astiankuivaustelineessä ei yleensä ole paljon tilaa.

Vastasyntyneen tarkistuslista

Vaipanvaihdon tarkistuslista

Valmistaudu toistuvaan vaipanvaihtoon! Se ei ehkä ole vanhemmuuden lumoavin osa, mutta se on tärkeä rutiini vauvalle.

Seuraavassa on kattava luettelo tarvikkeista, joita tarvitset (tai saatat haluta) vauvan vaipanvaihtoa varten:

  • Hoitopöytä. Vaipanvaihtoon tarvitaan turvallinen paikka. Hoitopöydissä on yleensä laatikoita tai hyllyjä, jotta pääset käsiksi esimerkiksi vaippoihin, puhdistuspyyhkeisiin ja puhtaisiin vaatteisiin päästämättä irti vauvasta. Varmista, että nämä tuotteet eivät ole vauvan ulottuvilla. Joissakin hoitopöydissä on hihna, jolla voit kiinnittää lapsen ja estää tippumisen, jos vauva kääntyy odottamatta. Pidä aina vähintään toinen käsi vauvan päällä, kun hän on korotetulla tasolla, vaikka hihna olisikin kiinnitetty.

  • Hoitoalusta. Hoitoalusta auttaa pitämään vauvan olon mukavana ja hoitopöydän puhtaana. Alustan voi joko pyyhkiä puhtaaksi tai irrottaa päällisen koneessa pestäväksi. Tämä kätevä varuste kuuluu ehdottomasti vauvan perustarvikkeisiin.

  • Vaipat. Vaippoja tarvitaan ja paljon! Vastasyntyneellä voi kulua noin 70 vaippaa viikossa. On mahdotonta tietää etukäteen, minkä kokoisen vaipan vastasyntynyt tarvitsee, joten kannattaa ostaa pieniä pakkauksia, joissa on muutamia eri kokoja.

  • Puhdistuspyyhkeet. Vastasyntyneen vaippa-alue puhdistetaan hellävaraisesti puhdistuspyyhkeillä.

  • Pesulaput. Kastele pesulappu lämpimällä vedellä ja pyyhi vauvan vaippa-alue sen avulla. Voit käyttää pesuliinaa myös vauvan pesuun kylvyn aikana.

  • Vaipparoskis. Vaikka vaipparoskis onkin valinnainen, se pääsi vastasyntyneiden tarkistuslistalle, koska se auttaa pitämään käytettyjen vaippojen hajut loitolla. Markkinoilla on monia vaipparoskiksia, mutta tärkein ero on se, käytetäänkö roskiksessa tavallisia roskapusseja vai valmistajan erikseen myymiä pusseja. Erikoispussit sitovat hajua paremmin, mutta maksavat enemmän.

Vaatteiden tarkistuslista

Suloisia minikokoisia vauvanvaatteita on hauska ostaa (ja saada lahjaksi). Muista, että pienimmät vaatteet jäävät vastasyntyneelle pieniksi nopeasti – joskus muutamassa päivässä – joten kannattaa ostaa myös isompia kokoja.

Vaatteet ovat suloisia, mutta ne ovat myös olennainen osa vastasyntyneen tarkistuslistaa. Muista myös kerrospukeutuminen (ellet asu erityisen lämpimässä ilmastossa). Yleensä vastasyntyneelle kannattaa pukea yksi kerros enemmän kuin itselle.

Seuraavassa on lueteltu vauvan vaatekaapin olennaisimmat osat:

  • Kapaloliina. Ensimmäisten viikkojen aikana saatat haluta pitää vauvan kapaloituna, ja erityisestä kapaloliinasta voi olla apua. Voit käyttää myös ohutta peittoa, ja saatavilla on vaihtoehtoja, joissa on tarrakiinnitys.

  • Pyjamat, yöhaalarit ja unipussit. Vauvasi viettää suuren osan ajastaan nukkuen, joten yöasut kuuluvat ehdottomasti vastasyntyneen perustarvikkeisiin. Valitsetpa minkä tyyppisen yöasun tahansa, vauvan jalat on hyvä suojata – osa pyjamista suojaa jalat, samoin yöhaalarit ja unipussit. Joidenkin unipussien alla voi käyttää myös pyjamaa.

  • Aluspaidat ja bodyt. Joissakin malleissa on haarassa nepparit, mikä helpottaa vaipanvaihtoa. Valitse sääolosuhteista riippuen lyhyt- tai pitkähihaisia vaatteita, ja valitse lahkeen pituus jättämään vauvan jalat paljaiksi tai suojaamaan jalkoja ja sääriä.

  • T-paidat. Jos aiot pukea vauvalle päivällä leggingsit tai housut, tarvitaan niiden pariksi paitoja, kuten T-paitoja.

  • Leggingsit tai joustavat housut. Olitpa sitten uusi vanhempi tai kokenut ammattilainen, ihastut varmasti mukavan joustaviin vauvanhousuihin!

  • Pusero tai takki. Vastasyntyneen tarvikelistaan kuuluu olennaisena osana lämmin pusero tai takki. Neuletakki ja takki on helpompi riisua kuin neulepusero, ja ne voi jättää auki edestä sään vaihdellessa.

  • Sukat tai tossut. Tarvitaan paljon sukkia ja ehkä myös muutamat tossut. Vastasyntynyt ei vielä tarvitse oikeita kenkiä – niitä tarvitaan vasta, kun hän alkaa kävellä ulkona.

  • Lierihattu. Hattu suojaa lasta auringolta.

  • Neulepipo tai lämmin päähine. Jos vauva syntyy kylmään vuodenaikaan, varaa lämmin päähine pitämään vauvan pää lämpimänä.

  • Makuupussi tai talvihaalari. Toinen kylmän sään suosikki on makuupussi tai talvihaalari! Joissakin malleissa on myös rukkaset.

  • Rukkaset/lapaset. Suloiset pikkulapaset lämmittävät kylmässä säässä.

  • Asu juhlatilaisuuksiin. Tämä on valinnainen tuote, mutta halusimme pitää sen vastasyntyneen tarkistuslistalla, jos tarvitaan jotain juhlapäivään tai erityiseen tilaisuuteen. Muista, että vaatteet jäävät pian pienokaisellesi pieniksi, joten ota paljon kuvia, kun voit!

Kylpyhetken tarkistuslista

Vauvasi ensimmäisen vuoden aikana hän tarvitsee ehkä noin kolme kylpyä viikossa. Näihinkin kylpyhetkiin tarvitaan joitakin olennaisia vauvantarvikkeita! Tarkistuslistamme sisältää kaiken tarvittavan vauvan kylvettämiseen ensimmäisten kuukausien aikana:

  • Kylpyistuin tai kylpyamme. Vastasyntynyt pestään ensin sienellä, kunnes napatynkä on irronnut, mutta sen jälkeen tarvitaan amme tai istuin kylvettämiseen. Varmista, että se sopii vastasyntyneelle, tai että siinä on vastasyntyneen lisäosa, joka sopii pienelle vauvalle.

  • Shampoo. Jos vastasyntyneellä on hiuksia, voit käyttää erityisesti vauvoille suunniteltua shampoota.

  • Pesuaine. Valitse vastasyntyneille ja pienille vauvoille tarkoitettu mieto pesuaine.

  • Vesikauha. Muovikupilla tai -kauhalla voit kaataa varovasti vettä vauvan päälle ja huuhtoa pois pesuaineen ja shampoon. Varo, ettei saippuavettä joudu vauvan silmiin.

  • Pyyhkeet. Tarvitset pehmeän pyyhkeen – ehkä jopa hupullisen, joka helpottaa kuivaamista.

  • Pesulaput. Niillä vauvan voi pestä hellävaraisesti.

Tarkistuslista kotoa lähtiessä

Saatat yllättyä siitä, mitä kaikkea tarvitaan mukaan, kun lapsen kanssa lähtee liikkeelle. Vastasyntyneen tarkistuslistassa on kaikki tarvittavat varusteet vauvan kanssa liikkeellä oloon:

  • Turvakaukalo. Turvakaukalo on yksi vauvan tärkeimmistä tuotteista. Vauva tarvitsee turvakaukalon heti, kun ajat kotiin sairaalasta ja sen jälkeen jokaisella automatkalla. Valitse selkä menosuuntaan asetettava turvakaukalo, joka täyttää uusimmat turvallisuusstandardit ja sopii vastasyntyneen kokoon ja painoon. Varmista, että turvakaukalo on asennettu autoosi oikein ja selkä menosuuntaan, jo ennen laskettua aikaa.

  • Rattaat/vaunut. Markkinoilla on monia erilaisia rattaita ja vaunuja, kuten turvakaukalorattaita, matkarattaita ja yhdistelmävaunuja, jotka kaikki toimivat vastasyntyneestä lähtien. Tarkista, että haluamasi rattaat täyttävät uusimmat turvallisuusstandardit.

  • Kantoreppu tai -liina. Tästä tuotteesta voi olla hyötyä, kun haluat pitää vauvasi lähelläsi kävellessä ja samalla pitää kätesi vapaina. Kantotuotteita on useita eri malleja, kuten liinoja, rengasliinoja ja kantoreppuja rinnalla tai selässä kannettavaksi. Muista, että jotkin kantoreput vaativat vastasyntyneen lisäosan, jotta niitä voi käyttää turvallisesti tässä ikäryhmässä. Noudata kantorepun ja -liinan käytössä uusimpia turvallisuusohjeita.

  • Hoitolaukku. Vauvan tärkeimpiin tarvikkeisiin kuuluu hoitolaukku, johon mahtuvat kaikki kodin ulkopuolella tarvittavat vauvan tavarat. Hoitolaukkuja on saatavana niin käytännöllisiä kuin trendikkäitä malleja. Esimerkiksi hoitoreppu ei edes näytä siltä, että kannat vauvan tarvikkeita.

  • Aurinkosuoja auton ikkunoihin On tärkeää suojata vastasyntyneen herkkää ihoa suoralta auringonvalolta. Auton takaikkunat kannattaa peittää aurinkosuojalla, jotta vastasyntynyt ei altistu auringolle.

  • Matkasänky Jos aiot matkustaa tai vierailla vauvan kanssa isovanhempien luona, matkasänky voi olla tärkeä osa elämäntapaasi. Tarkista, että hankkimasi matkasänky täyttää uusimmat turvallisuusstandardit.

  • Matkahoitoalusta Mukaan otettava hoitoalusta varmistaa, että sinulla on aina puhdas paikka vauvan vaipanvaihtoon. Hoitoalusta menee yleensä pienelle rullalle, joka mahtuu hoitolaukkuun.

  • Kertakäyttöinen vaipparoskis Siinä voi säilyttää vauvan käytettyjä vaippoja missä tahansa.

  • Rattaiden/vaunujen sadesuoja Saatat haluta ostaa tämän lisävarusteen, kun valitset vaunuja ja rattaita. Jos valmistajalla ei ole mallikohtaista sadesuojaa, saatavilla on yleismalleja.

Evästesuostumus